Wat houdt een periodieke controle in?

Een periodieke controle bij uw tandarts in Amsterdam Zuid-Oost betekent dat u (bij voorkeur) elk halfjaar langskomt om uw gebit op gezondheid te laten controleren. We kijken niet alleen tanden en kiezen na op gaatjes, tandsteen en verkleuringen, maar we checken ook de rest van uw mond. Zo kijken we naar de conditie van uw tandvlees. Is het mooi roze, zijn er geen ontstekingen en beschermt het de wortels van uw gebit nog goed?

Tijdens een controle kan de tandarts besluiten om een röntgenfoto te nemen. Dat doen we vooral om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed in beeld te brengen en de conditie van uw vullingen te bepalen.

Een periodieke controle is ook een preventieve controle!

Elke zes maanden een bezoek brengen aan uw tandarts voor controle kan u een boel ellende besparen. De periodieke controle is er vooral als preventie. Wanneer we vroegtijdig afwijkingen of ziektes aan uw gebit of tandvlees kunnen ontdekken, is de oplossing vaak op korte termijn uit te voeren. Bovendien zijn eventuele vervolgbehandelingen in dat geval meestal van kortere duur en minder ongemakkelijk voor u als patiënt.

Nog een voordeel is dat u kosten bespaart op de lange termijn. Een klein gaatje (cariës) vullen bijvoorbeeld gaat snel. Soms heeft u niet eens een verdoving nodig. Wanneer u cariës langere tijd negeert, kan uw hele tand of kies zo erg aangetast worden dat deze niet meer te redden is.

De voordelen van preventieve controle op een rij:

  • vroegtijdige constatering van afwijkingen
  • vervolgbehandelingen op korte termijn inplannen
  • meestal kortere duur van behandelingen
  • minder ongemak voor patiënt
  • minder kosten op de lange termijn

Samen met uw tandarts een behandelplan bepalen

Na de controle bespreekt de tandarts met u de conditie van uw gebit. Als alles in orde is, kunt u een afspraak maken voor over een half jaar. Soms is er een behandeling nodig. U kunt dan denken aan:

Uw tandarts zal altijd met u overleggen wat de beste manier is om eventuele problemen te verhelpen. Heeft u of uw kind angst voor de tandarts of voor pijn? Laat het ons weten? We nemen de behandeling op een rustige manier met u door en leggen precies uit wat we doen.

Uw zorgverzekering vergoedt de jaarlijkse controle

Heeft u een basisverzekering voor tandheelkundige zorg, dan vergoedt deze de jaarlijkse gebitscontrole. Ook mondhygiëne, vullingen en een aantal kleine behandelingen zoals sealen zijn gedekt. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Het is een beetje afhankelijk van uw tandartsverzekering, maar de meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de controle twee keer per jaar. Daarnaast vallen ook andere behandelingen onder uw verzekering. In uw polis staat precies omschreven wat wel en niet verzekerd is. Is het u niet duidelijk? Wij kunnen u in onze praktijk verder informeren. Neem uw verzekeringspasje mee.

Bent u niet verzekerd? Dat betekent niet dat we u niet kunnen helpen. U kunt onze behandelingen los betalen. Vraag naar onze mogelijkheden.

Uw tandartspraktijk in Amsterdam Zuid-Oost en Bijlmer

Woont u in de omgeving van Amsterdam Zuid-Oost / Bijlmer? Dan is Dental Health Care uw lokale praktijk voor mondzorg. Onze ervaren specialisten helpen u behoedzaam, maar professioneel met de zorg voor uw gebit.

We verwelkomen u graag in onze praktijk. Ook als u al lang niet meer naar de tandarts bent geweest, kunt u bij ons terecht met uw vragen of een eerste controle. Neem vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag.